Mar 4, 2013 - Sport    1 Comment

VIDEO Luptele, un mod de viaţă pentru mii de sportivi şi antrenori

Primul meu contact vizual cu luptele libere nu a fost tocmai cel mai plăcut. Pe la 9 ani mergeam la antrenamente de atletism, iar uneori trăgeam cu privirea la saltelele din spatele sălii, unde mai mulţi sportivi se izbeau de mare zor unul pe altul. Nu înţelegeam mare lucru, nici măcar cine câştigă sau care sunt regulile. Nu îmi plăcea ceea ce văd, dar ceva invizibil mă atrăgea spre acel sport. Unde, în cele din urmă, am şi ajuns şi rămas.

Nu vreau să fac acum o pledoarie pentru acest sport, însă luptele te ajută din multe puncte de vedere. Atenţia, forţa, procedeele tehnice, inteligenţa se combină în cele trei reprize şi satisfacţia de a învinge este de neegalat. România a fost extrem de performantă în acest sport şi a avut campioni olimpici, mondiali şi europeni. Mai mult, Bacăul se mândreşte cu titlurile obţinute de luptătorii săi. Şi vorbim aici de un sport extrem de popular în întreaga lume şi nu în ultimul rând una dintre disciplinele Jocurilor Olimpice antice şi unul dintre primele sporturi din lume!

dovada foto:lupte

Cu atât mai ciudată mi se pare decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a scoate luptele din nucleul stabil care constituie programul Jocurilor Olimpice de vara din 2020. Luptele vor intra astfel, într-o ciudată competiţie de a prinde un loc la Jocurile Olimpice din 2020 cu squash, escaladă, wushu, baseball/softball, wakeboard, şi role ?!?! Sincer, suntem la camera ascunsă?

Antrenorul echipei Bulgariei de lupte greco-romane, Armen Nazaryan, dublu campion olimpic, a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de propunerea privind scoaterea luptelor din programul pentru JO din 2020. Un alt campion olimpic, Valentin Iordanov, a înapoiat din acelaşi motiv medalia de aur la categoria 52 kilograme, pe care a câştigat-o la Atlanta.

Pe Facebook a fost creată pagina Save Olympic Wrestling.

Mai jos puteţi urmări un videoclip care explică mai bine decât mine ce înseamna luptele.

1 Comment